Företagslån

Ett företagslån är pengar som lånas ut till ditt företag av en bank eller ett kreditmarknadsbolag.

Företagslån från bank

De flesta företagare i behov av finansiering överväger nog åtminstone någon gång att besöka banken för att ansöka om ett företagslån. Det är dock inte alla som tar steget att göra det för det är inte alls säkert att banken vill låna ut några pengar. Bankerna har nämligen höga krav på vilka företag de lånar ut till och vill inte ta onödiga risker med sina kunders pengar. Många företagare hoppar därför över detta att ansöka om företagslån utan att ens prova det.

Om du bestämmer dig för att ansöka om ett företagslån från en bank är det viktigt att du förbereder dig noga och ser till att ha alla dokument redo. Fråga din bankkontakt innan mötet vilka uppgifter banken vill se från din sida. Exempel på dokument som de kan fråga efter är en affärsplan, kontrakt med kunder och din budgetanalys.

Fördelar och nackdelar med företagslån

Med ett företagslån bibehåller du kontrollen över företaget eftersom du inte behöver ge bort en del av företaget för att bli beviljad lånet. Det är en fördel om du tycker det är viktigt att även fortsättningsvis driva företaget själv utan några fler delägare. Tänk dock på att det kan vara en fördel att ta in någon annan i ditt företag som kan hjälpa till med både kapital och kunnande som inte du besitter. Du förlorar visserligen en del av ditt företag men får istället både kapital och kunskap.